De zwarte boeitjes die de omgeving van de WK4 boei versieren.
Ze vormen het testgebied voor voor de projecten Nearshore en Value@Sea .
Deze projecten onderzoeken de biologische, technische en economische haalbaarheid van enerzijds mosselhangcultuur en anderzijds geïntegreerde aquacultuur met verschillende soorten. Dat laatste betekent dat meerdere soorten samen gekweekt worden, waarbij de ene soort zich kan voeden met de excretieproducten van de andere soort. In deze proef werken we met platte oesters, Sint Jakobschelpen en diverse soorten zeewieren.
De testlocatie ligt zo’n 5 km voor Nieuwpoort en wordt gemarkeerd door de Zuidkardinaalboei WK4, die een aanduiding heeft van de locatie van een wrak, alsook de aanwezigheid van een zandbank ten noorden van de boei, nl. de Nieuwpoortbank. Omdat de WK4-boei de ZO-hoek vormt van de testzone, werd besloten door het MRCC dat er op de ZW-hoek eveneens een Zuidkardinaal zou geplaatst worden, terwijl de NW- en NO-hoeken van de testzone worden aangeduid met speciale obstructieboeien. Zie Tabel 1. voor de posities van de boeien.
De testzone bevat een aantal installaties die anderhalve meter onder het wateroppervlak zijn opgesteld (Figuur 1). Eén van de installaties is een “miniboerderij” voor de kweek van zeewieren, bestaande uit een frame van plastic buizen met een diameter van 90 mm en 4 geotextieldoeken van 10 m bij 2 m. Het geheel wordt met ankerkettingen aan schroefankers op zijn plaats gehouden. De andere installaties bestaan uit lange opgespannen kabels, “longlines”, met een diameter van 40 mm en verankerd met schroefankers. Hieraan hangen metalen frames voor oestermanden, metalen ladders met oesterkorven, oesterkorven, mosseltouwen (5 m lengte) en linten en netmateriaal voor de aangroei van zeewieren
Hoewel deze installaties drijvend gehouden worden met een groot aantal boeien, is het mogelijk dat een deel van deze boeien onderwater zit door de sterke stroming of door de stevige aangroei van schelpdieren en zeewieren. Het spreekt voor zich dat deze installaties bij doorvaart kunnen beschadigd worden. Maar belangrijker nog voor de zeiler is dat wanneer zeilers de testlocatie binnenvaren deze installaties een potentieel gevaar betekenen. De vaartuigen kunnen schade oplopen aan het zwaard of schroef door de kettingen en de metalen frames. In het ergste geval kunnen vaartuigen ook verstrikt raken en kapseizen. Gelieve dus niet doorheen de testzone te varen ter bescherming van de kweekinstallaties en uw eigen veiligheid.
Bron en volledig bericht: klik hier